O nama

Vesti na ekapija.com

Link za vest : 

https://www.ekapija.com/news/2979310/vagoni-domace-proizvodnje-na-prugama-sirom-evrope-suboticka-kompanija-tatravagonka-bratstvo-siri

Vagoni domaće proizvodnje na prugama širom Evrope - Subotička kompanija Tatravagonka Bratstvo širi poslovanje i broj zaposlenih

Kompanija Tatravagonka Bratstvo se već 130 godina bavi rekonstrukcijom, remontom i proizvodnjom delova za vagone, a u avgustu je započela proizvodnju novog tipa vagona-cisterne. Sve komponente će se proizvoditi u Subotici i kompletno novi vagoni će izlaziti iz fabrike.
 
- Kapacitet proizvodnje u našoj fabrici je oko 20 vagona mesečno. U toku je i gradnja nove hale na 3.600 m2, koja će početi sa radom od januara 2021. godine i u kojoj će se takođe proizvoditi novi vagoni tipa Zacns, zapremine 98 m3, te očekujemo da od 2021. uvostručimo proizvodnju - kaže za eKapiju direktor kompanije Vladimir Sedlak.
 
Klijenti Tatravagonke mahom su iz zapadne Evrope.
 
- Za sada imamo potpisane ugovore sa klijentima do kraja 2021. Klijenti su najviše iz zapadne Evrope, ali naša kompanija je spremna i da isporučuje za domaće tržište - ističe Sedlak.
 
Ovogodišnja investicija u izgradnju nove hale, ali i rekonstrukciju postojećih i modernizaciju opreme je oko 5 mil EUR. Uz širenje proizvodnje, kompanija povećava i broj radnika, te je u planu da bude zaposleno još 70-80 ljudi.
 
Pandemija je, kako ističe naš sagovornik, usporila planove, ali nije zaustavila proizvodnju.
 
- Proizvodnja nije stala, ali nam je pandemija usporila planove, najviše zbog zatvaranja granica, jer je potrebno da strani inspektori pregledaju vagone - kaže Sedlak.
 
Fabrika Tatravagonka Bratstvo se prostire na površini od 17 hektara u jugozapadnom delu Subotice, na 3 km od međunarodnog auto-puta Budimpešta-Beograd.
 
Trenutni godišnji kapacitet fabrike je oko 1.000 velikih revizija teretnih vagona i proizvodnja oko 200 novih teretnih vagona.
 
U martu 2011, fabrika je privatizovana i promenila naziv u Tatravagonka Bratstvo DOO.